אסטרטגיית יציאה מהמשבר וחזרה לשגרה, או שמא אסטרטגיה לשגרה בצל המשבר?
בימים אלה, לאחר תקופת הסגר הממושכת וחרף הידיעה שההגבלות תימשכנה עוד זמן רב, אנחנו עדים לשיח הולך וגובר בדבר הצורך להחזיר את המשק לפעילות. שיח זה, מעיד על תחושות המצוקה ועל הרצון לצמצם את הפגיעה הרגשית והכלכלית, שנגזרות ממשבר זה, בדרך המהירה ביותר.
תהליך זה, שבכל המדיות נקרא “אסטרטגיית יציאה מהמשבר”, מתייחס לעובדה שלנוכח המאפיינים הייחודיים של משבר הקורונה (בעיקר אי הודאות הגדולה), אנו נדרשים לנקיטת צעדים קטנים ומדודים בדרך לחזרה לשגרה, אך בד בבד גם יוצרים אשליה שאנחנו רק “במרחק נגיעה” משגרת העבר.
האתגר הארגוני הגדול הוא כפול – מצד אחד, איך אנחנו מאמצים לעצמנו (ברמה האישית וברמה הארגונית) תרבות ארגונית, הרגלי עבודה ושגרות ניהוליות מותאמות למציאות של שגרה בצל הקורונה, אך בה בעת איך הופכים משבר זה לתשתית חד פעמית ליצירת שינוי, שארגונים רבים אולי חשבו עליו כבר בעבר, אך לא “העזו” אפילו לבחון אותו.
חשש זה, אם מפאת ה”נוחות” להמשיך ב”חיקה החם” של השגרה, ואם מהרצון להימנע מההתמודדות עם עימותים וסיכונים שהשינוי טומן בחובו, מנע מארגונים רבים לעשות כל מה שנדרש כדי להתאים עצמם לדרישות המשתנות ולהתקדם או לצמוח.
כעת, כשהמציאות יצרה עבורנו את השינוי, השאלה היא – מה אנחנו עושים איתו!
אנו מוצאים לנכון, להביא בפניכם מספר היבטים ועקרונות לתכנון טקטיקת ניהול השגרה בצל הקורונה, כחלק מאסטרטגית הצמיחה, או במילים אחרות, מביאים בפניכם את מרכיבי “המתכון” להפיכת לימון ללימונדה:
- הדרגתיות החזרה לתפקוד – שגרת החיים בצל הקורונה תמנע חזרת כלל העובדים לעבודה, כשחלקם אולי לא יחזרו בכלל. לכן, זוהי הזדמנות לתת מקום לבחינה מחודשת של מידת החיוניות של כל בעלי התפקידים ואולי גם על שינוי שיבוצים.
- תכנון הפעילות – פנים ארגוני – שגרת החיים בצל הקורונה, מחייבת תכנון פעילויות (תפעוליות וניהוליות), ותיעדוף אמיתי שלהן לנוכח אילוצי המשבר (תרבות ארגונית, עבודה מרחוק, מרחבי עבודה וכד’).
- תכנון הפעילות – חוץ-ארגוני –בחינת כלל ההיבטים החוץ ארגוניים (רכש, שיווק, מכירות ועוד) של הארגון ותיעדוף אמיתי שלהן בהתאמה לאילוצי המשבר (העדפת לקוחות, תמריצי ממשלה, שווקים חדשים וכד’).
- תכנון הפעילות – לוגיסטי – החיים בצל הקורונה, מחייבים הערכות למצב חירום מתמשך, כגון הכנת מלאים של מוצרים וחומרי התגוננות בכמות הנדרשת לפעילות הארגון לטווח בינוני וארוך.
- מינוף האילוצים – שגרת החיים בצל הקורונה, משמעותה גם שינוי רוטינות הניהול והעבודה שהמשבר “אילץ” את האירגון לאמץ, והפיכתם לבסיס ליתרון יחסי של הארגון.
E.Q (אינטליגנציה רגשית) – שגרת החיים בצל הקורונה, מחייבת מתן מקום משמעותי להיבט האנושי בהתנהלות הארגון! הקשבה לסימני לחץ ושחיקה בקרב עובדים כתוצאה משגרת החיים בצל המשבר, והשקעה במענה נכון לצרכים הנגזרים מהם.