משבר הקורונה, שמכה בנו ובמרבית ארצות העולם, מחייב כל ארגון – ציבורי ועסקי , בחישוב “מסלול מחדש”. נוכח האתגרים התפקודיים, הרפואיים והכלכליים העומדים בפנינו בעת הזאת.
אנו בחברת “תנופה יועצים”, המתמחה בפרויקטים של יעוץ ארגוני בכלל ויעוץ בעתות משבר וחירום בפרט, בארץ ובחו”ל, החלטנו להצטרף למאמץ הלאומי – לסייע בשמירת הרציפות התפקודית של ארגונים עסקיים וציבוריים וצמצום הפגיעה הארגונית והכלכלית במשק, ולחלוק את הידע המקצועי שלנו באמצעות הפצת דפי מידע עתיים למנהלים ובעלי תפקידים בארגונים ציבוריים ועסקיים. ולהעשיר את “סל הכלים” , הנדרשים להתמודדות עם המשבר.
יעדים ניהוליים
הכנת תוכנית פעולה
הכנת תוכנית פעילות גמישה המבוססת על עיקרון הרציפות התפקודית, להשגת יעדי הארגון בזמן המשבר – תכנית פעילות “רב ערוצית” לטווח המיידי (שבוע-שבועיים) והבינוני (חודש – חודשיים). תוכנית זו, צריכה לאפשר גמישות ומוכנות לשינויים תכופים, שנובעים מאילוצים אנושיים והתנהגותיים, ממגבלות כ”א, מאילוצים כלכליים ומהגבלות רשויות החירום והאכיפה.
בנוסף, התוכנית צריכה לכלול התייחסות לדרכים לשימור הדרג הניהולי, והתאמת שיטות ניהול לאילוצי הנחיות החירום, כולל עבודה בריחוק פיזי, הגדרת ערוצים (ישירים, דיגיטאליים וכד’) באמצעותם ניתן יהיה לשמור על רציפות התפקוד הארגוני (פגישות עדכון, התייעצויות . תכנון וניהול מרחוק ועוד).
ההון האנושי
מומלץ למפות את המשאב האנושי בארגון (בחתך גילאים ותפקידים, עובדים בבידוד, אימהות לילדים קטנים, אוכלוסיות בסיכון וכדו’), ולהכין תוכנית פעולה גמישה ומותאמת לצורכי העובדים. ככלל, בעת הזאת המאופיינת בדאגה, חרדה ואי וודאות מרובים, יש חשיבות רבה ליזום ולשמר את ההתעניינות בשלומו של העובד ובשלום בני משפחתו ולהציע תמיכה רגשית או פיזית (בהתאמה ליכולת הארגון).
התמודדות עם החרדה:
משבר הקורונה, מציב את כולנו בפני מצב של אי ודאות רבה ותחושת אובדן שליטה, מציאות שהספרות רואה בה בסיס כבד-משקל ביצירת חרדה גבוהה. במציאות כזו, יש לכם אפשרות לסייע לעובדי הארגון בדרכים הבאות:
מידע ועדכונים – ליזום הפצת מידע שוטף על הנעשה בארגון ולרכז את המידע המתעדכן מידי יום ו”לתווך” אותו בשפה בהירה ומובנת (“שפת בני אדם”),
פעילות – ראוי להציע לעובדים פעילות – בין אם יש כזו הקשורה לתפקידם בארגון ובין אם זו פעילות אחרת שתשפר את תחושת השליטה – החוסן (“שתו מים” המפורסם של נחמן שי בימי מלחמת המפרץ).
משמעות – חשוב להקנות לעובד תחושה של שליחות בעצם המשך הפעילות ורציפותה, תוך התחשבות בצרכים ובאילוצים הספציפיים של העובד.
אמון – לטפח אצל העובד אמון כלפי רשויות החירום בכלל ובהנהלת הארגון בפרט, לעודד את העובד לציית להנחיות ולחזק על ידי כך את תחושת השליטה שלו.
הדרכה – לבצע הדרכות לעובדים כיצד להתנהג במצב המשברי. במסגרת העבודה והמשפחה. ככלל, חשוב
בריאות טובה